Kit is kell valójában megmenteni...

2019. október 22.

Mostanában sok helyről hallani, hogy „mentsük meg a Földet”, „elpusztítjuk a bolygót”, „ég a Föld tüdeje”, stb. Tegyük tisztába ezt egy kicsit!

Sándorfi Gergő
Sándorfi Gergő
Main image

Tudományos körökben létezik egy fanyar vicc:

Két bolygó beszélget:
Bolygó1: Jajj, nagyon beteg vagyok.
Bolygó2: Mi bajod van?
Bolygó1: Homo sapiensem van.
Bolygó2: Ne aggódj, nekem is volt, elég rossz, de hamar elmúlik.

Aki ismeri a Föld bolygó keletkezését, elmúlt bő 4,5 milliárd évének fejlődéstörténetét, majd az élőlények megjelenését, az tisztában van vele, hogy ezen a bolygón nagyon mostoha körülmények uralkodtak egy időben.

Volt itt bőven 100 Celsius-fok feletti hőmérséklet, oxigén nélküli légkör, majd több jégkorszak, ciklikusan változó átlaghőmérséklet.

Azt jelenleg is mindenki érzékeli, hogy egy klímaváltozás kellős közepén vagyunk. Borzasztó nehéz megállapítani, hogy ennek mértékéből mekkora részt vesz ki az emberi tevékenység, és mekkora részéért felelős az éghajlat – tőlünk független – ciklikus változása. A klímaváltozás ciklikussága az emberi tevékenység megjelenése előtt is szerves része volt a bolygó történetének. Ami jelenleg aggasztó, az a klíma megváltozásának gyorsasága, dinamikája. (Akit részletesebben érdekel a téma, annak bátran ajánljuk a NASA honlapját: https://climate.nasa.gov/evidence/ )

Az azonban bizonyos, hogy környezetszennyezés létezik, és a környezetszennyezést nagyrészt az emberi tevékenység okozza. Hogy ennek köszönhetően olyan körülményeket teremtünk, amelyben a bolygó egyre kisebb része lesz lakhatásra alkalmas, az nem a Földnek rossz, hanem az emberiségnek. A Föld nem fog elpusztulni, voltak már ezen a bolygón ennél sokkal kegyetlenebb körülmények is. Csak akkoriban nem voltak rajta élőlények.

Nem a bolygót kell megmenteni, hanem saját magunkat.

A klímaváltozásról bővebben is fogunk írni, egyelőre gondolatébresztőnek szántuk ezt az első részt.

MEGOSZTOM:

TOVÁBBI BEJEGYZÉSEK

Sáhy Gábor
Sáhy Gábor
Sáhy Gábor
Sáhy Gábor
Sáhy Gábor
Sáhy Gábor
privacy@ 2024 REBOLT KÖZHASZNÚ NONPROFIT KFT. – MINDEN JOG FENNTARTVA.